diumenge, 8 d’abril del 2012

6 PETITS CANVIS PERSONALS QUE PODEN CANVIAR EL MON

La vaga és una de les participacions polítiques que més han estat devaluades pel propi sistema. No importa quanta gent es manifesti o no recolzi una decisió, els grans partits polítics ignoren reiteradament a la població i segueixen oferint unes polítiques autoritàries i exclusives. Els que perden en una vaga son els treballadors que ens descompten el sou i els petits empresaris i comerciantes que deixen de guanyar per aquell dia. Als més rics i a les grans empreses i bancs, els hi fa pesigolles.
Una vaga és un fet aillat en el que tothom hi perd, i ningú hi guanya. El que compta és el que anem fent cada dia i de manera constant i permanent.
Afortunadament les persones tenim tot el poder a les nostres mans i millorar el sistema depèn TANT SOLS de nosaltres. El primer que hem de fer és "creure que tenim el poder" i no caure en el conformisme i la desídia de dir: "total, no hi ha res a fer".
A continuació presento algunes accions que pots fer AVUI i que tenen més impacte que qualsevol vaga que puguem fer.

1r pas: CANVIA DE BANC
 
Podem veure que actualment el poder polític ha deixat d'exercir el seu paper de regulador social i laboral per donar plens poders al poder econòmic.

Els principals governs d'Europa inclouen ex-directius d'algunes de les empreses més especuladores i poderoses del món. A més, a Espanya no tenim una Llei de la Transparència que demostri la procedència del finançament dels partits polítics. Mentre no vulguin aprovar-la, utilitzar qualsevol altre tipus de banca que no sigui ètica és una irresponsabilitat, una pèrdua de poder sobirà continu. 
Tu saps que fa el banc amb els teus diners? Per una banda, tu vas a una manifestació per la pau o participes a una ONG i pot ser que el teu banc, amb el rèdit dels teus diners està comprant accions d'empreses d'armament o que estan treballant al tercer mon, explotant a la població. (exemple l'empresa Shell, a Níger)
 Existeixen diverses alternatives de banca ètica que són més segurs fins i tot que la gran banca espanyola, amb una de les 5 puntuacions més altes en els test d'estrès europeus. Informa't i canvia't ja, amb els teus estalvis per una rendibilitat ínfima estàs perjudicant directament al planeta i, sobretot, a la teva pròpia llibertat. 
Informa't i actua en consecuència!!!!!  És molt fàcil, i quan ho has fet, et sens molt be.

2n pas: CONSUMEIX PRODUCTES LOCALS

Quan vagis a comprar, mira la procedència del producte, com està fet, etc... en lloc del preu, i si cal, consumeix menys. Realment necessites tot el que compres o ho compres perque és barat?
Consumir productes del pais és una manera de crear llocs de treball i eliminar la precarietat laboral.
 La globalització ha centralitzat la producció mundial a Àsia, tot prové d'allí. I cada vegada que comprem productes no locals, degradem la nostra economia. 
Hi ha productes d'alta qualitat i de proximitat, solament has de buscar una mica. 
La revista  "Opcions" té moltíssima informació sobre on i com comprar amb responsabilitat. Saps quants milions d'ocupacions recuperaríem si el 10% de la població pensés en la procedència de les seves compres? Comença avui! 

3r pas: ELIMINA  LA TELEVISIÓ DE LA TEVA VIDA

La televisió distreu, no informa, i diuen que la mitjana ja passa les 4 hores diàries!! Potser puguis tenir una opinió positiva, però crec que no haguéssim entrat en aquesta espiral d'estafes i crisis si la població dediqués el temps de TV a altres coses. Llegueix, estudia, juga, escriu, cuina, fes esport… Dóna la casualitat que mai ha estat tan fàcil informar-se, així que aprofita i connecta amb el món d'una altra manera; utilitza el ventall de possibilitats. Crea la teva pròpia opinió, contrasta informacions, comunica't amb uns altres i indaga.
 
I si tens un ordinador a casa, pots connectar-te a on i quan vulguis sense esperar veure el programa que t'agrada amb publicitat. Alguns canals, com TV3, tenen aquesta possililitat.

4t pas:  MENJA PRODUCTES ECOLÒGICS, DE TEMPORADA I          DE  PROXIMITAT.
El tema de l'ecologia s'està estenent cada cop més entre la societat. El planeta ja no és capaç de regenerar tot allò que consumim cada any, estem usant un préstec que les futures generacions no han autoritzat. Els productes ecològics són l'única garantia que no seguim contaminant més la terra, l'aigua i l'aire. Espanya té menys recursos no contaminats cada dia que passa, i això repercuteix directament en la nostra qualitat de vida. No he entrat a parlar de salut, però és evident que consumir ecològic és disposar de més salut.

5é pas:  – PARTICIPA ACTIVAMENT EN POLÍTICA

La manera més fàcil de desprestigiar les idees polítiques de les persones és fer-los creure que la política és per a experts i que no concerneix a les persones del carrer. Amb una llei electoral que beneficia als partits majoritaris i que solament ens permeten dipositar un paperet cada 4 anys que els legitima per tornar a fer atrocitats sense repercussions judicials, és per sentir-se estafats. 

Participar en política és tenir una actitud activa enfront del que ens succeeix al nostre al voltant. Involucra't amb les persones del teu bloc, del teu carrer i més tard del teu barri. Aprèn i comunica les necessitats personals i de grup. Acudeix a les assemblees, participa en actes socials, busca solucions i intercanvia propostes, aprèn que els canvis mai succeeixen de dalt a baix, sinó de baix a dalt.

6é pas: – COL·LABORA AMB UN FUTUR MILLOR
 

El propietari d'Inditex té una de les majors fortunes i gràcies a mecanismes com les SICAV paga un 1% d'impostos, enfront del 20 o 30% d'impostos que paguem els altres.
Cada dia moren 80,000 persones de gana i ho evitaríem amb 8.000 milions de dòlars; els governs han preferit ajudar als bancs amb 4 bilions 600.000 milions de dòlars en els últims 3 anys.
El Ministeri de Defensa d'Espanya gasta cada dia 54 milions d'euros; vam oferir 25 milions per a la fam a Somália.
Cada quilòmetre d'AVE costa 100.000€ anuals de manteniment, 200.000€ si és de túnel; som els principals constructors de línies d'alta velocitat i els primers a retallar en sanitat i educació.
A Anglaterra van nacionalitzar els 8 bancs als quals van ajudar, a Espanya els hem prestat diners per malvendre'ls a altres entitats.
El frau fiscal a Catalunya és de 16.000 milions d'euros anuals, el 72% es concentra en grans fortunes.
Tenim 40.000 cotxes oficials; proporcionalment 6 vegades més que a Estats Units.

Encara així, hem de lluitar i treballar per un món millor, al final la nostra evolució solament haurà merescut la pena si les següents generacions poden gaudir del món. Nosaltres mateixos anem veient la decadència de la societat del benestar, som esclaus de les hipoteques i de les nostres limitacions laborals. I ara més que mai hem de perseguir un futur millor, perquè el present tendeix d'un fil.
 

La majoria de dinàmiques que s'apliquen a l'inici en projectes de pobles de transició impliquen un exercici inicial que m'agradaria recordar:

“Tanca els teus ulls i imagina: Com seria la teva comunitat si poguessis crear el futur que realment vols per a tu i els teus fills? A què s'assembla? Com se sent? A què sap i a què fa olor? Què estàs menjant, què estàs fent? Com són les edificacions? Què fa la gent al llarg del dia? Com es mostren quan els mires als ulls?

Si no visionem i imaginem el món que volem, i després donem passos cap a això, ens trobarem un món que volen uns altres.” – Sohpy Banks

M'agradaria tancar els ulls i imaginar què passaria si tots els participants de la vaga general apliquessin aquests canvis en les seves vides. I si a més tinguessin noves propostes que tots poguéssim seguir, ampliar les nostres aspiracions i construir un món millor, seria increïble! El país canviaria a una velocitat endiablada, el PIB creixeria com mai fins ara, l'ocupació tornaria a recuperar-se… T'apuntes? Tens més propostes?
 

Aquest text és d'en Sergio Caballero, em va frapar quan el vaig llegir i el transcric quasi literalment en el meu bloc. Aquí podeu veure l'enllaç:
SERGIO CABALLERO

Com deia el meu estimat John Lennon:

"You may say I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope someday you'll join us
And the world will be as one" 


 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada